Πώς Αλλάζει η Γιόγκα τον Εγκέφαλό σου
Δεν ξέρω για τους υπόλοιπους δασκάλους γιόγκα αλλά εγώ όταν ακούω κάποιον να αναφέρεται στη γιόγκα ως γυμναστική, απλά και μόνο, κάπως συγχίζομαι. Σπεύδω τότε να τους διορθώσω λέγοντας «Η γιόγκα δεν είναι γυμναστική». Λίγο κοφτά και λίγο ενοχλητικά υποθέτω. Σίγουρα έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στις διάφορες στάσεις του σώματος, κάποιες από τις οποίες φαίνονται ιδιαίτερα δύσκολες, έως και μη ανθρώπινες θα έλεγα, και αυτός είναι ο λόγος που ο κόσμος μένει στο φυσικό κομμάτι. Ωστόσο τα οφέλη της γιόγκα είναι πολύ περισσότερα από την ευλυγισία και τα «ακροβατικά» της, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει και η επιστήμη.
Η Γιόγκα Αλλάζει τη Δομή του Εγκεφάλου
Καλά διάβασες, θα σου εξηγήσω. Ο εγκέφαλός μας αποτελείται κυρίως από δύο είδη ιστών, την γκρίζα και τη λευκή ύλη, σε ποσοστά περίπου 60% και 40% αντίστοιχα. Κάθε μία έχει διαφορετική λειτουργία.
Η γκρίζα ύλη αποτελείται από τους νευρώνες και είναι υπεύθυνη για εγκεφαλικές λειτουργίες όπως η μνήμη, η εκμάθηση κάποιας δεξιότητας, καθώς και για το πώς αντιλαμβανόμαστε τις αισθήσεις μας. Επιπλέον, επηρεάζει τον έλεγχο των μυών και την αντίληψη του σώματος.
Η λευκή ύλη βρίσκεται κάτω από την γκρίζα ύλη και περιέχει νευρικές ίνες που συνδέουν τον εγκέφαλο με τον νωτιαίο μυελό και άλλες περιοχές του εγκεφάλου, επιτρέποντάς τους να ανταλλάσσουν σήματα μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο συγχρονίζει τις σκέψεις και τις κινήσεις μας.
Τα δύο είδη ιστών συνεργάζονται μεταξύ τους. Η λευκή ύλη στέλνει την πληροφορία και η γκρίζα ύλη την επεξεργάζεται. Πώς όμως αυτά συνδέονται με τη γιόγκα;
Αυξάνει τον όγκο της γκρίζας ύλης
Έρευνες έχουν δείξει ότι η πρακτική της γιόγκα αυξάνει τον όγκο της γκρίζας ύλης στον ιππόκαμπο και στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου. Ο όγκος της γκρίζας ύλης σε αυτές τις περιοχές έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με τη γενική νοημοσύνη ενός ατόμου. Αυτό γιατί μεγαλύτερος όγκος σημαίνει περισσότερα κύτταρα άρα και καλύτερη απόδοση.
Πολύ ενδιαφέρον είναι επίσης ότι ενώ σε κάποια μέρη του εγκεφάλου αυξάνει τον όγκο γκρίζας ύλης, σε άλλα τον μειώνει. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι εκείνο της αμυγδαλής, τμήμα του εγκεφάλου που αναλαμβάνει τις ενστικτώδεις λειτουργίες, όπως τα συναισθήματα, ιδιαίτερα τον φόβο, και την αντίδρασή μας σε αυτά. Ως εκ τούτου μείωση της γκρίζας ύλης στην αμυγδαλή σημαίνει λιγότερη δραστηριότητα σε εκείνο το μέρος του εγκεφάλου, άρα και περισσότερος έλεγχος στο χειρισμό του φόβου και των συναισθημάτων.
Φαίνεται πως η συνεχής πρακτική ελέγχου στις διάφορες στάσεις και στην ανάσα, προκαλεί μια εγκεφαλική δραστηριότητα που δημιουργεί τα παραπάνω φαινόμενα. Συνοπτικά τα οφέλη που βιώνουν τα άτομα από αυτές τις αλλαγές είναι:
- Βελτίωση της συγκέντρωσης
- Αυτοσυγκράτηση
- Μεγαλύτερος συντονισμός των αισθήσεων, αύξηση της επίγνωσης του σώματος
- Αυτοπειθαρχία, μεγαλύτερη πρόθεση για καθυστέρηση της ικανοποίησης
Αυξάνει τις πτυχώσεις του εγκεφάλου
Η γιόγκα περιλαμβάνει τρία βασικά σημεία, που στοχεύουν στη σωματική, νοητική και πνευματική ευεξία. Αυτά είναι οι στάσεις σώματος (asanas), ο έλεγχος της αναπνοής (pranayama) και ο διαλογισμός. Σύμφωνα με μελέτη του UCLA όσο περισσότερο διάστημα ασκείται κάποιος στον διαλογισμό, τόσες περισσότερες πτυχώσεις δημιουργούνται στον εγκέφαλό του.
Πτυχώσεις είναι εκείνες οι ρυτίδες που δίνουν την χαρακτηριστική όψη καρυδιού του εγκεφάλου. Το «αυλακωτό» σχήμα του φλοιού «χωρά» περισσότερη φαιά ουσία μέσα στον περιορισμένο χώρο του κρανίου. Αφού ο αριθμός των πτυχώσεων καθορίζει την ποσότητα της φαιάς ουσίας, καθορίζει και το πόσο σύνθετες λειτουργίες και περισσότερες πληροφορίες μπορεί να εκτελέσει και να επεξεργαστεί αντίστοιχα ο εγκέφαλος.
Δεδομένου ότι ο εγκεφαλικός φλοιός είναι υπεύθυνος για λειτουργίες όπως η γλώσσα, η σκέψη, η επεξεργασία και η αντίληψη πληροφοριών, συμπεραίνουμε ότι η γιόγκα συμβάλει σε όλους αυτούς τους τομείς, άρα και στην ευρύτερη καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
Συνοψίζω
Είναι η γιόγκα τελικά μόνο μια σειρά από στάσεις; Βλέπουμε ότι τα οφέλη της εκτείνονται πολύ πέρα από το φυσικό κομμάτι. Από τα παραπάνω πήραμε μια μικρή γεύση.
Αλλά όλα αυτά είναι απλά λέξεις. Μόνο όταν κανείς ασχοληθεί πραγματικά με τη γιόγκα μπορεί να αντιληφθεί την συμβολή της σε όλους τους τομείς της ζωής του.
Γιόγκα στο σπίτι: Όσα χρειάζεται να ξέρεις