Γιόγκα στο Σπίτι: Όσα χρειάζεται να ξέρεις

Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το να κάνεις γιόγκα ζωντανά σε studio. Έχοντας τον δάσκαλό απέναντί σου να δίνει οδηγίες, σίγουρα νιώθεις περισσότερη ασφάλεια, ειδικά αν πρόκειται για τα πρώτα σου μαθήματα. Προσωπικά το πρώτο μου μάθημα γιόγκα το έκανα με την Adriene Mishler έξι χρόνια πριν μέσω YouTube, ένα βράδυ που η πλάτη μου πονούσε φοβερά. Από τότε έγινε ρουτίνα μου και κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ, όπου και αν ήμουν, έκανα ένα μάθημα γιόγκα. Εκεί βρήκα τη μαγεία του διαδικτυακού μαθήματος. Το να μπορείς να κάνεις γιόγκα όπου θέλεις, όποτε θέλεις, φορώντας ό,τι θέλεις, με μόνο εξοπλισμό ένα απλό στρωματάκι.

Έχοντας λοιπόν μεγάλη εμπειρία σε διαδικτυακά μαθήματα και ούσα πλέον και η ίδια δασκάλα γιόγκα αποφάσισα να γράψω όσα χρειάζεται να ξέρει κανείς, όταν αποφασίζει να κάνει γιόγκα σπίτι.

Τι χρειάζεται να έχω για να κάνω γιόγκα στο σπίτι;

Στην πραγματικότητα το μόνο που χρειάζεσαι είναι το σώμα σου. Το αμέσως επόμενο όπως μάλλον μαντεύεις είναι ένα στρωματάκι (yoga mat). Κατά την επιλογή του κατάλληλου mat ας είναι το πρώτο και βασικότερο κριτήριό σου το πόσο αντιολισθητικό είναι. Έπειτα διάλεξε ένα χρώμα που σε κάνει να νιώθεις ωραία, διάβασε και μερικές κριτικές και προς Θεού αν είσαι ακόμα αρχάριος μη δώσεις ένα σκασμό λεφτά.

Αν θες να το πας και ένα επίπεδο παρακάτω μπορείς να αγοράσεις και δύο yoga blocks, όπως και μία ζώνη. Σίγουρα όμως μπορείς για αρχή να τα αντικαταστήσεις με βιβλία από το σπίτι σου και μία ζώνη ρόμπας αντίστοιχα.

Στρώμα Yoga: Πώς να διαλέξεις (πλήρης οδηγός)

Διάλεξε τον Χώρο σου

Το στρωματάκι πιάνει πολύ λίγο χώρο, οπότε σε όσο μικρό σπίτι και αν μένεις σίγουρα μπορείς να βρεις το σημείο σου. Φρόντισε όμως αυτό το σημείο να το διατηρείς καθαρό και πάντα έτοιμο να σε υποδεχτεί. Επίσης καλό θα ήταν να βρίσκεται σε ένα ήσυχο σημείο του σπιτιού, όπου μπορείς να βρεις ηρεμία χωρίς να σε ενοχλούν παιδιά, σκυλιά, γατιά και καναρίνια.

Κάνε τον χώρο που θα διαλέξεις, αν είναι δυνατό, αποκλειστικά έναν χώρο για γιόγκα και τίποτα άλλο. Μπορείς να τοποθετήσεις κοντά αντικείμενα που σε εμπνέουν, να προσαρμόσεις τον φωτισμό ή να ανάψεις κάποιο αρωματικό στικ ή κερί. Με αυτόν τον τρόπο κάθε φορά θα ανυπομονείς να ξεκινήσεις να κάνεις γιόγκα. Σαν να πρόκειται για τη δική σου μικρή τελετουργία, σε έναν σημείο του σπιτιού που σε κάνει να νιώθεις οικεία.

Τι σου ταιριάζει από τα διαφορετικά είδη γιόγκα;

Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές στο διαδίκτυο για γιόγκα. Από το youtube, όπου μπορείς να κάνεις δωρεάν, μέχρι τα online μαθήματα που προσφέρει κάποιο yoga studio ή τα συνδρομητικά προγράμματα βιντεοσκοπημένων μαθημάτων.

Αν είσαι αρχάριος θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με τα δωρεάν μαθήματα που υπάρχουν στο youtube για να δεις αν σου αρέσει η γιόγκα και τι είδους γιόγκα σε ελκύει. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσεις βίντεο διαφορετικών δασκάλων μέχρι να βρεις αυτό που σου ταιριάζει.

Για να γίνει πιο εύκολη η επιλογή μπορείς να ψάξεις για τα είδη γιόγκα που υπάρχουν και να δεις τι ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες σου. Εστιάζοντας στις ανάγκες σου θα καταλήξεις πολύ πιο εύκολα στο κατάλληλο πρόγραμμα.

Βάλτο στο πρόγραμμα

Όταν κάνετε μόνοι σας γιόγκα στο σπίτι μπορείτε να προγραμματίσετε την ώρα που είναι για εσάς πιο βολική. Μπορείτε επίσης να διαλέξετε τη διάρκεια της πρακτικής ανάλογα με το φόρτο της ημέρας ή τη διάθεσή σας. Μια μέρα μπορεί να διαθέσετε δέκα λεπτά, ενώ την επόμενη μία ολόκληρη ώρα.

Σε αυτήν την ευκολία είναι και η παγίδα.

Επειδή είναι κάτι που περνά αποκλειστικά από το χέρι σας να το κανονίσετε, αν δεν μπει σε πρόγραμμα εύκολα μπορεί να ξεχαστεί ή να αναβληθεί. Έτσι, είναι σημαντικό να ορίζουμε συγκεκριμένη μέρα και ώρα που θα κάνουμε γιόγκα, ακόμα και αν αυτό αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Από που να ξεκινήσεις

Τις επιλογές που σου δίνω τις έχω δοκιμάσει μία προς μία και όλες έχουν κάτι διαφορετικό να σου δώσουν

  • Για Οnline μαθήματα studio σου προτείνω του Ayama Yoga House: Είναι το studio της καρδιάς μου μιας και εκεί έκανα την εκπαίδευσή μου για δασκάλα γιόγκα, αλλά και αρκετά άλλα σεμινάρια. Με όποιον δάσκαλο/δασκάλα και αν διαλέξετε να κάνετε μάθημα είμαι σίγουρη ότι θα μείνετε ικανοποιημένοι. Θα βρείτε μαθήματα για οποιοδήποτε επίπεδο και διαφορετικά στυλ για να διαλέξετε.
  • Για Συνδρομητικό Πρόγραμμα (στα αγγλικά) αυτό που έχω δοκιμάσει εγώ και χρησιμοποιώ μέχρι σήμερα είναι το Alo moves. Πρόκειται για μια πλατφόρμα με πάρα πολλά βιντεοσκοπημένα προγράμματα από τους καλύτερους yoga instructors εκεί έξω. Τα βίντεο είναι χωρισμένα σε κατηγορίες με βάση τη διάρκεια της πρακτικής, την ένταση, το επίπεδο του ασκούμενου και το είδος γιόγκα που παρουσιάζεται. Φυσικά όλα αυτά δεν είναι δωρεάν. Αν ξέρεις ότι σου αρέσει η γιόγκα και θες να πας την πρακτική σου ένα βήμα παραπέρα αξίζει τη συνδρομή.
  • Για Δωρεάν Γιόγκα σου προτείνω εννοείται το YouTube. Εγώ ξεκίνησα όσο ήμουν αρχάρια με το κανάλι της Adriene, όπως σου είπα, και συνέχισα όταν απέκτησα λίγη εμπειρία με δασκάλες όπως η αγαπητή Lesley και η Kassandra . Και τα τρία αυτά κανάλια είναι στα αγγλικά, γεγονός που μπορεί να σε αποθαρρύνει αν δεν έχεις εξοικείωση με τη γλώσσα. Αυτό θα έλεγα ότι είναι το μόνο μειονέκτημα.
  • Για Δωρεάν Γιόγκα (στα ελληνικά) μπορείς να βρεις το κανάλι μου Tearex Yoga στο YouTube. Νέες πρακτικές προστίθενται κάθε εβδομάδα, με ποικιλία για όλα τα επίπεδα και παραλλαγές στις θέσεις για να μη νιώσεις καμία ανασφάλεια κατά τη διάρκεια της πρακτικής.

https://www.youtube.com/watch?v=BHsrRFmPMG8&t=251s

Οι πιο σημαντικές μου συμβουλές

Μη ζορίσεις τον εαυτό σου.

Ξέχνα όποια ιδέα έχεις για το πώς μοιάζει κάποιος που κάνει γιόγκα.

Βρες τον δικό σου ρυθμό.

Βρες την ισορροπία ανάμεσα στην «πρόκληση» και στην άνεση της θέσης.

Μη κάνεις κάποια στάση αν νιώσεις ότι πιέζεις το σώμα σου.

Να θυμάσαι ότι έχεις εσύ την ευθύνη για την ασφάλειά σου, όταν δεν σε επιβλέπει κάποιος δάσκαλος.

Μη ξεχνάς να ανασαίνεις. Γιόγκα και ανάσα είναι ένα και το αυτό.

Κάνε παύση όποτε το χρειάζεσαι.

Previous
Previous

5 Yoga Mats Που θα Λατρέψεις

Next
Next

Η ζωή που δεν έζησα