5 Συμβουλές για να Αδράξεις την Ενέργεια του Φθινοπώρου

Σύμφωνα με την Αyurveda αποτελούμαστε από τρεις τύπους ενέργειας, τα τρία doshas -vata, pitta και kapha - που απαντώνται σε διαφορετική αναλογία στον καθένα μας. Αυτές οι βιοενέργειες είναι συνδεδεμένες και με τις εποχές, δίνοντας τους ξεχωριστές ποιότητες. Το vata συνδέεται με την εποχή του φθινοπώρου. Κρύο, ξηρό, με το στοιχείο του αέρα να κυριαρχεί, φέρνοντας ανησυχία αλλά και δημιουργικότητα.

Η ζωηρή αυτή ενέργεια της εποχής μπορεί είτε να μας παρασύρει προς κάθε κατεύθυνση αν δεν μας βρει καλά γειωμένους σε σώμα και νου.

Πώς λοιπόν μπορείς να αξιοποιήσεις τη δημιουργική ροή ενέργειας της Vata εποχής, χωρίς να την αφήσεις να σε εξαντλήσει;

Το μυστικό κρύβεται σε δύο λέξεις. Θαλπωρή και Γείωση.

Παρακάτω θα δούμε συμβουλές και πρακτικές που στοχεύουν σε αυτές τις δύο ποιότητες, για μια ομαλή μετάβαση από τη φωτιά του καλοκαιριού, στον αέρα του φθινοπώρου.

https://www.youtube.com/watch?v=LpQnfP5omOU&t=3s

Δες επίσης: Ayurveda - Βρες το ατομικό σου προφίλ (τεστ)

1. δΙΑΤΡΟΦΗ: Ζεστα θρεπτικα γευματα

Κατά το φθινόπωρο το σώμα χρειάζεται γεύματα που φέρνουν την αίσθηση της ζεστασιάς και της φροντίδας. Αυτό σημαίνει καλομαγειρεμένα σπιτικά φαγητά, με υλικά εποχής προσεκτικά διαλεγμένα, με γεμάτες γλυκές, πικάντικες και αλμυρές γεύσεις, πλούσιες σε λιπαρά. Σκεφτείτε ότι το στοιχείο του αέρα μας αφήνει «στεγνούς», έτσι το σώμα χρειάζεται φαγητά και αφεψήματα που το ενυδατώνουν και φέρνουν την αίσθηση της γείωσης. Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα καλύτερο για κάτι τέτοιο από μια ζεστή κούπα τσάι ανάμεσα στις παλάμες, ή μια αχνιστή σούπα με λαχανικά εποχής και μπαχαρικά.

Διαβάζεις που γράφω λαχανικά, φρούτα εποχής, μπαχαρικά και ίσως αναρωτιέσαι ποια είναι αυτά; Παρακάτω υπάρχει μία λίστα με τα πιο βασικά φρούτα και λαχανικά εποχής του φθινοπώρου, καθώς και κάποια μπαχαρικά με θερμαντικές ιδιότητες για να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου.

2. Φρόντισε ιδιαιτερα το δερμα σου

Ο φύση του vata είναι η «ξηρότητα», κάτι που γίνεται ορατό ιδιαίτερα το φθινόπωρο, όποια και αν είναι η κυρίαρχη βιοενέργειά σου. Η πρακτική abhyanga είναι το αγιουρβέδικο αυτομασάζ σε όλο το σώμα με κάποιο ζεστό έλαιο. Διάλεξε το έλαιο που σου ταιριάζει και ξεκίνα από τις πατούσες προς τα πάνω. Κάνε κατά μήκος κινήσεις σε χέρια και πόδια, κυκλικές στις αρθρώσεις, στο κεφάλι και την κοιλιά. Όλες οι κινήσεις γίνονται με κατεύθυνση προς την καρδιά. Έπειτα ένα χλιαρό μπάνιο είναι ό,τι πρέπει για να κλειδώσεις την υγρασία στο σώμα.

Μερικά από τα οφέλη της πρακτικής abdyanga είναι η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, η λίπανση των αρθρώσεων και φυσικά η αίσθηση χαλάρωσης και γείωσης που προσφέρει.

τι έλαιο να χρησιμοποιήσεις;

Σησαμέλαιο: Εκτός από τη μαγειρική χρησιμοποιείται και για τις καλλυντικές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Ενυδατώνει και είναι καταπληκτικό θερμαντικό ενάντια στις κρύες, ξηρές φθινοπωρινές ημέρες.

EXTRA TIP: πρόσθεσε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου στο έλαιο βάσης σου και κάνε παράλληλα και αρωματοθεραπεία. Προτείνω αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού ή κανέλας.

(**να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για πιθανές αλλεργίες, χρησιμοποιείστε μικρή ποσότητα αιθέριου ελαίου)

έλαιο και βούρτσα dry brushing
~αν δεν έχεις ξηρό δέρμα, μπορείς να τρίψεις το σώμα με βούρτσα με φυσική τρίχα πριν το αυτομασάζ ~

3. ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΕΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η εποχή της μετάβασης από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο είναι αρκετά ασταθής. Ένα τρόπος να διατηρήσεις μια ισορροπία μέσα στην αστάθεια, είναι το να φτιάξεις ένα λίγο πιο σταθερό πρόγραμμα. Βρες μια ρουτίνα που να σου ταιριάζει και ακολούθησέ την καθημερινά όσο καλύτερα μπορείς.

Δοκίμασε να ξυπνάς και να κοιμάσαι τις ίδιες ώρες κάθε μέρα, όσο αυτό είναι δυνατό. Το ίδιο και με το φαγητό, μη παραλείπεις γεύματα και φάε το τελευταίο τουλάχιστον τρεις ώρες πριν κοιμηθείς.

4. ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΓΙΟΓΚΑ

Μιας και η ενέργεια του φθινοπώρου είναι αρκετά ενθουσιώδης και κινητική, δοκίμασε να εντάξεις τις αντίθετες ποιότητες μέσα από μία πρακτική όπως η γιόγκα. Σκέψου αργές συνειδητές κινήσεις που ηρεμούν το σώμα και το μυαλό. Σαν να πλέεις σε νερό, απαλά και με ροή. Εστίασε την προσοχή σου στην ανάσα ή στην επαφή με το έδαφος και χρησιμοποίησέ το σαν άγκυρα στο τώρα.

Παρακάτω θα βρεις μια πρακτική που έχω ετοιμάσει ειδικά για το φθινόπωρο για να πάρεις μια ιδέα.

https://www.youtube.com/watch?v=5XwpSIaU0Cw&t=15s

Δες επίσης: Είδη Γιόγκα: Οδηγός για Αρχάριους

5. Κατεβασε ταχυτητα

Συνδέσου με τον εαυτό σου. Ηρέμησε την αίσθηση της ανησυχίας και του φόβου, εστιάζοντας στη στιγμή, αγκαλιάζοντας την σιωπή και την ακινησία. Δοκίμασε να κάνεις τις δουλειές σου χωρίς αχρείαστη βιασύνη. Βρες χρόνο για να γράψεις, να διαβάσεις, να κάνεις διαλογισμό ή απλά για να πάρεις τρεις βαθιές συνειδητές ανάσες.

Βρες πώς απλές καθημερινές συνήθειες όπως το περπάτημα ή το να πιείς μια κούπα τσάι, μπορεί να μεταμορφωθούν σε ιερές στιγμές αν εφαρμόσεις την τέχνη της παρατήρησης.

Previous
Previous

Γιατί Σαμποτάρεις τον Εαυτό σου; 5 Βήματα για να βάλεις τέλος στο Aυτο-Σαμποτάζ

Next
Next

Το Φεγγάρι με μια δεύτερη ματιά